giresun medya platformu, girmep, giresun, haberler, gündem, güncel, giresun haberleri, giresun stk, giresun dernek, giresun vakıf

Toygar Yazdı: Federasyon Ne Yapsın?

TOYGAR YAZDI;’’GİRESUN FEDERASYONU DAHA NE YAPSIN’’ !!

(47.  GİRESUN GÖNÜLLÜ ALAYI ŞEHİTLİĞİNİN ANLAM VE ÖNEMİ)

Fındık ve kirazın anavatanı olduğu kadar ulusal milli mücadelenin de gönüllü kahramanlarının anavatanı olan Giresun ve Giresun toplumunun yüz akı Giresun Federasyonunun organize ettiği Afyon Giresun şehitleri anma programının olumlu ve olumsuz yankıları hala sürüyor.

Şehitlik anma programına katılanların yüzlerindeki gurur ve onur ifadesiyle ‘’buraya gelmekle ne iyi etmişim, Allah şehitlerimizden razı olsun’’ diyerek ruhlarına Fatihalar okuyarak saygı duruşunda bulundular.

Bu tablo karşısında duygulanmamak mümkün değil, Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Giresun’daki konuşmasında boşuna mı demiş ‘’Afyonkarahisar’da, Dumlupınar’da sizin uşaklar vardı’’,diye

28 Ağustos 1992 yılında açılışı yapılan ve o günden bugüne kadar coşku ve saygı ile anma törenleri yapılan Şehitlik anma programına mazereti olamayıp ta katılamayanlar o ruhu yaşamayanlar neler düşündü acaba…

İstiklal savaşımızın kalbinin attığı Afyonkarahisar’ın kıraç bir tepesine ‘’GİRESUN’’ damgasını vurarak bir ebediyet kazandıran bu ‘’ŞEHİTLİK’’ bizim gurur abidemizdir.

Giresun çok uzun bir mesafede bu ıssız ve hakim tepeden ‘’GİRESUN’’ adı aziz şehitlerimizle beraber ebediyete kadar yaşayacaktır.

Bugünlere gelmemize vesile olan İstiklal savaşının yaşandığı o topraklarda neler olmuş hep birlikte hatırlayalım…..

Giresun’un gönüllü kahramanları 3.000 kişiden oluşan bir alay o tarihlerde 42. ve 47. İki alaydan oluşan 5.000- 6.000 civarında gönüllü kahramanlar ile İstiklal savaşının yapıldığı Afyon ve civarına giderek 30 Ağustos Zafer Bayramına konu olan İstiklal savaşının kaderini değiştirdiler ve tarihe altın harfler geçtiler.

Afyon Kocatepe-Dumlupınar arasında 26-30 Ağustos 1922 günlerinde düşman  “Büyük Taarruz Harekâtı’’ ile büyük bir darbe yiyerek yurdumuzdan kovulmuştur.

işte istiklal savaşında Giresunlu gönüllü kahramanlar Afyon İsçehisar Doğancılar köyünde Dedesivri tepesinde  sıra sıra tel örgülü, makinalı tüfek ve top yuvalarıyla pekiştirilmiş Yunan mevzilerine, büyük bir insan üstü güçle ve süngüsüz bir şekilde atılarak saldırıya geçmiş, makasla, dipçikle hatta elleriyle, bedenleriyle parçaladıkları tel örgüleri aşıp, mevzileri bir bir ele geçirerek Kurtuluş Savaşı destanını yazdırmıştır..

Milis Yarbay Gazi Topal Osman Ağa emrindeki 47. Alay 26 Ağustos 1922 gece saat 02:30 ‘ da başlayıp 36 saat süren taarruzda yunan ordusunu Sivritepe mevkiinden atmıştır. O geceyi 47. Alay bir taburu ile Kabaçkıran, iki taburu ile Dedesivrisi ve Evliya tepelerinden geçirdi. Bu muharebe sırasında 14 Giresunlu şehit düşmüştür. 47. Alayın aynı gün şehit düşen arkadaşlarını Sivritepe’ye defnetmişler ve bir gün sonra yunan ordusunu tekrar kovalamaya devam etmişlerdir.

Dolayısı ile de Millî Mücadelenin kazanılmasında Giresunlu gönüllü kahramanlarının büyük katkısı vardır. Giresun gönüllü kahramanları şehit olmuş olup diğer cephelerde savaşan 42. alay komutanı H.Avni Alpaslan’da bunların içerisindedir

Kurtuluş savaşında gönüllü olan ve bu topraklarda savaşan Giresun Muharipler birliği üyesi Giresunlu Gazi Ahmet Halis Asal hem savaş alanını gezmek hem de şehit düşen arkadaşlarının mezarlarını ziyaret için 1964 yılında Doğanlar Köyüne gelmiş. Sivritepe ‘de ki mezarları ziyaret ettikten sonra birkaç günde Doğanlarda kalmıştır. Burada yatan arkadaşlarına bir şehitlik yaptırmaya karar vermiştir. Ahmet Halis Asal’ın teşebbüsü ve Giresun Belediye emekli General Doktor Ali Rıza Erkan, Afyon Valisi Ahmet Balkan ile batı menzil komutanlığının yardımıyla 1967 yılında şehitlik inşaa edilmiştir.

Yıllar sonra bu şehitliğin yeniden düzenlenmesi fikri doğmuş ve “Konya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Müdürlüğü”nün 14.11.1988 gün ve 321 sayılı karayla 1. grup koruması gerekli kültür varlığı olarak, tescil edilmiştir.

Bu “Şehitlik” ; tamamı bir vilayetin (Giresun) gönüllü kahramanlarından oluşarak, o ilin ismiyle anılan (47. Giresun Gönüllü Alayı Şehitliği) ve o ile 900 km. uzaklıktaki başka başak bir ilimizin sınırları içerisinde (Afyon) bulunan ve dünyada beklide bir başka benzeri olmayan bir “Şehitlik”tir. İstiklal Savaşımızın kalbini attığı Afyonkarahisar’ın kıraç bir tepesine “Giresun” damgasını vurarak kudsiyet kazandıran bu “Şehitlik” bizim gurur abidemizdir. Giresun’umuza 900 km mesafedeki bu ısısız tepede “Giresun” adı aziz şehitlerimizle beraber ebediyete kadar yaşayacaktır.

…İşte dünyada hiçbir millete ve devlete nasip olmayan İstiklal savaşı destanının şehitlerin kanları ile yazıldığı bu topraklarda (47. Giresun Gönüllü Alayı Şehitliği) bulunmaktadır.

GÖNÜL KOYMA

Geçmişte Giresun Dergisinin uyarısı ve İstanbul sivil toplum kuruluşlarının cabası ve gayreti ile bugüne kadar sahip çıkılan şehitlik, Giresun Federasyonu son 3 yıldır İstanbul milletvekili ve Giresun federasyonu onursal başkanı Hasan Turan ve yeni dönemde genel Başkan olan Mehmet Kuğu ve ekibinin gayretleri çok daha görkemli bir şekilde şehitlerin şanına yakışır bir anma törenine sahne oldu.

Federasyon yönetimi yaptıkları pankart, afiş ve davetiyeler ile şehitlik anma programına Giresun camiasının önde gelen kanaat önderleri, iş dünyası, bürokrat, STK Kuruluşları, siyasetçiler, spor dünyası, sanatçılar ve akademisyenlere davet ederek ülke ve Giresun birlikteliğinin örneklerini vermek istemişlerdir.

Federasyon Başkanı Mehmet Kuğu, anma programı sonrasında çeşitli sohbetlerde gönül kırıklığı içinde olduğunu bu milli ve manevi bir anma törenine katılmayan Giresun camiasının önde gelen isimlerinin olmayışında kendisinde hayal kırıklığı yarattığını ve şehitliğin anlam ve önemini daha güçlü bir şekilde kavramalarını söyledi.

Başkan Mehmet Kuğu,30 Ağustos Zafer Bayramının Türk ordusu ve Giresunlu gönüllü kahramanların Kurtuluş Mücadelesinde destan yazarak milletin azmi ve inancı karşısında hiçbir gücün duramayacağını ilan ettiği gündür, bundan dolayı Bize miras bırakılan bu aziz vatanın bekası ve selameti için bugünün önemini idrak etmek zorundayız. 94 yıl önce yokluk ve açlık içerisindeki millet, kahramanca destanlar yazmış, topraklarını kanları, canları pahasına, mücadele vererek, ülkemizi bizlere armağan etmişlerdir. Aziz şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyorum, mekânları cennet, ruhları şad olsun’ ’dedi.

ONUR VE GURUR

İşte bu milli ve manevi duygular ile Giresun Medya Platformu üyeleri ile gittiğimiz ve atmosferini yaşadığımız İstiklal savaşının en şiddetli yaşandığı ve Kahramanlık destanın şehitlerin kanı ile yazıldığı bu topraklarda gururu ve onuru büyük bir haz ile yaşadık, Allah onlardan razı olsun, canları ile bu vatanı bizlere bıraktılar. Her Türk gencinin ve Giresun halkının buraları en az bir kere ziyaret etmeleri gerekmektedir. Giresun Federasyonu Türkiye’nin ulusal kurtuluş savaşının yaşandığı bu topraklarda şehitlerine sahip çıkarak görevini yapmaktadır. Federasyon daha ne yapsın, hemşerilerimiz de her alandan katılım sağlayarak destek olsunlar. Çünkü şehitlere olan borcumuz bitmemiş ve Dünya durdukça bitmeyecektir. Şunu unutmayalım milli ve manevi değerlere sahip çıkmayan bir toplum yok olmaya mahkûmdur. Allaha şükür ki, Türk toplumunda bu duygu çok yüksektir.

Bu yıl ilk defa Giresun Federasyonunun daveti ile Şehitlik anma programına katılan Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, gündemi duygulu bir şekilde özetledi; ’Vatan için ölünecekse böyle ölünmeli, mekânları cennet, ruhları şad olsun’’,dedi.

GAZETECİLERE GEREK YOK MU !?

Büyük ve ciddi bir organizasyonda basın niye unutulur onu da anlamış değiliz. O zaman Gazetecileri neden çağırıyorsunuz. Bu bir sitem değil eleştiridir, büyük organizasyonlarda hatalar olabilir, geçtiğimiz yılda aynı hatalar oldu, uyarı yapmamıza rağmen bu yıl yine aynı hatalar oldu, medya hem konuşmalarda, hem de organizasyon komitesinin hazırlamış olduğu alt yapı düzeninde hiç yoktu. Oraya katılan ziyaretçilerin sosyal ihtiyaçları için mekanlar yapılmış, fakat basın mensuplarının duracağı, çalışacağı bir mekan oluşturulmamış ve  cihaz, araç gereçlerini koyacağı ortam,alt yapı oluşturulmamış

Toplum adına kamu hizmeti yaptığımız ve 20 kişiye yakın basın mensubunun olduğu yerde, ne bir masa, ne bir sandalye ne de bir belge ve basın bildirisi alacağımız yetkili yoktu. Basın mensuplarının duracağı yer olmayınca ya protokolün önünde, ya da vatandaşın önünü kapatarak çalışılmaktadır. Buda sıkıntıya sebep olmakta olup ‘’abi önümden çekil veya önümüzü kapatmayın’’ gibi sözlere muhatap olarak görev yaptığı yerden uzaklaştırılmak istenmektedir.

Bu tür organizasyonlarda basın mensupları birer sandalye ve masamı götürsün yanlarında, yakışır mı ?

7-8 saatlik uzun bir yol kat ettikten sonra, 4-5 saat ayakta durup organizasyonu sağlıklı bir şekilde takip edemedikten sonra yaptığımız haber okuyucuya zamanında ulaşmıyor. Yine dönüş yolunda 7-8 saat sonra geldiğimiz yere ulaşıyoruz, fakat gündem bir gün sonraya kalıyor, iş işten geçmiş oluyor. Her şey zamanında diyoruz. Görevi kamuoyuna doğru ve sağlıklı bilgi sağlamak olan gazeteci arkadaşlarımıza yapılan bu uygulamalara sitem ediyoruz.

Federasyon yöneticilerine yaptığımız uyarılarda aldığımız cevap, organizasyonu Kaymakamlık yapıyor, bizler talepleri ilettik, gerekenleri bundan sonra yapacağız, dediler.

Ayrıca Şehitlik yapım süresine katkı sağlayan ve gündeme getiren Giresun dergisi ile şehitliği o tarihlerden bugünlere kadar sahip çıkan sivil toplum kuruluşlarını da konuşmalarımızda yayın organlarında hatırlayalım ve Ahde vefa duygusunu gösterelim. Saygı ve sevgilerimle

Sadi Toygar

Bir önceki yazımız olan Osman Ağamıza Yapılan Hakareti Kınıyoruz başlıklı makalemizde Osman Ağamıza Yapılan Hakareti Kınıyoruz hakkında bilgiler verilmektedir.